Pár évvel ezelőtt kaptam egy tő szeder bokrot, azóta évről-évre egyre több termést hoz, aminek persze nagyon örülök. Így minden évben valami új szedres sütireceptet próbálok ki ilyenkor júliusban. Idén a sajttortára esett a választásom. Az eredeti recept szerint ezt egy 18 cm-s tortaformában kell megcsinálni, én így is tettem, de a folyamat vége felé már kinőttem, így nem teljesen lett tortaformája, a következőt biztosan egy kicsit nagyobb formában fogom készíteni. :)
Hozzávalók:
az alaphoz,
15 dkg keksz (összetörve vagy darálva)
5 dkg olvasztott vaj
a krémhez,
30 dkg krémsajt
25 dkg ricotta
4 dl zsíros tejszín (én Hulalát használtam)
3 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
25 dkg fekete szeder
a díszítéshez,
egy-két marék fekete szeder
erdei gyümölcs lekvár
Az alaphoz a kekszet nagyon apróra töröm, morzsolom és összekeverem az 5 dkg megolvasztott vajjal. 18 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelek ki és a kekszes vajat az aljára nyomkodom. Amíg a krémet elkészítem hűtőbe teszem a tepsit.
A krémhez a krémsajtot összekeverem a ricottával, a cukorral és a citrom lereszelt héjával.
A tejszínhabot külön tálban verem kemény habbá, majd óvatosan a krémsajtos ricottához keverem.
A gyümölcsöket botmixerrel összepürésítem és a krém felét elkeverem vele. Ezt a színes masszát töltöm először a tortaformába.
Újra a hűtőbe teszem kb. fél órára hűlni, majd a krém másik felét is a tortára helyezem, spatulával elegyengetem.
5-6 órát hűljön, de legjobb esetben egy egész éjszakát!
Tetejére erdei gyümölcsös lekvárral forralok össze egy maréknyi fekete áfonyát és szedret és ezzel a szósszal valamint friss gyümölcsökkel díszítem a tortámat.
2014. július 26., szombat
2014. július 23., szerda
Zserbógolyó
Imádom nagymamám zserbóját aminek bevallom őszintén még nem mertem soha nekiállni megsütni. Nagymamám csak karácsonykor készíti el, így erősen érik bennem az elhatározás, hogy megpróbálom elkészíteni. A receptek nézegetése közben aztán rábukkantam erre a csodára, ami egyszerű és sütés nélkül készíthető és zserbó ízű. Persze nem olyan mint a 82 éves nagymamimé, de egyenlőre ez is megteszi. Talán idén karácsonykor már meg merem próbálni az igazi zserbót is.
Addig is itt a zserbógolyó recept, az elmaradhatatlan fotókkal.
Hozzávalók:
körülbelül 22 darab golyóhoz
15 dkg darált keksz (én háztartási kekszet használtam)
10 dkg darált dió
5-6 evőkanál sárgabaracklekvár
kevés rum vagy rumaroma
A csokimázhoz:
15-20 dkg étcsokoládé
A darált kekszet elvegyítjük a darált dióval és a rummal. Annyi sárgabaracklekvárral összegyúrjuk, hogy formázható masszát kapjunk. Teáskanálnyi golyókat formálunk belőlük és hűtőbe tesszük, amíg előkészítjük a csokit a bevonáshoz.
A csoki 3/4-ét egy kicsi, de mély edényben vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk majd hozzáadjuk a maradék csokit és addig kevergetjük, míg fel nem olvad teljesen.
A golyókat egy bonbonmártó villa ( azt hiszem így hívják, nekem nincs) vagy fogpiszkáló segítségével megmártjuk a csokiban, kicsit lecsepegtetjük és sütőpapírra rakjuk őket. Miután a golyókon a csoki megköt, körülbelül 1 óra után díszítettem az üzletekben kapható cukormázzal, de darált diót is szórhatunk a tetejére.
A fotózás során segítségem is volt, mert mindenhol ott van ahol én...Ő a cicám, Dobi
Addig is itt a zserbógolyó recept, az elmaradhatatlan fotókkal.
Hozzávalók:
körülbelül 22 darab golyóhoz
15 dkg darált keksz (én háztartási kekszet használtam)
10 dkg darált dió
5-6 evőkanál sárgabaracklekvár
kevés rum vagy rumaroma
A csokimázhoz:
15-20 dkg étcsokoládé
A darált kekszet elvegyítjük a darált dióval és a rummal. Annyi sárgabaracklekvárral összegyúrjuk, hogy formázható masszát kapjunk. Teáskanálnyi golyókat formálunk belőlük és hűtőbe tesszük, amíg előkészítjük a csokit a bevonáshoz.
A csoki 3/4-ét egy kicsi, de mély edényben vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk majd hozzáadjuk a maradék csokit és addig kevergetjük, míg fel nem olvad teljesen.
A golyókat egy bonbonmártó villa ( azt hiszem így hívják, nekem nincs) vagy fogpiszkáló segítségével megmártjuk a csokiban, kicsit lecsepegtetjük és sütőpapírra rakjuk őket. Miután a golyókon a csoki megköt, körülbelül 1 óra után díszítettem az üzletekben kapható cukormázzal, de darált diót is szórhatunk a tetejére.
A fotózás során segítségem is volt, mert mindenhol ott van ahol én...Ő a cicám, Dobi
2014. július 17., csütörtök
Meggyes lepény
Nem kezdődhetne a blogom mással mint a meggyes lepénnyel, az első sütivel amit elkészítettem. Azóta persze már jó néhányszor megsütöttem, főleg amikor a kertünkben roskadoznak a meggyfák és csak pár lépést kell tennem, hogy szedjek a fáról. Könnyű 50 perc alatt elkészíthető süti, ami egyszerre fanyar a meggytől és édes a cukortól.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
2 darab tojás
14 dkg. cukor
5 dkg. vaj
1,5 dl. tej
1 db. sütőpor
1 egész citrom reszelt héja
30 dkg. finomliszt
0,5 liter kimagozott meggy
A tojásokat a cukorral és az olvasztott vajjal habosra keverem. Hozzáöntöm a tejet és a sütőporral, citromhéjjal elkevert lisztet. Mikor már jól összekevertem, hozzáadom a kimagozott meggyet. Kizsírozok egy kisebb tepsit (tényleg kicsi tepsit) és beleöntöm a tésztát a tetejére szórok még pár szem meggyet, hogy szebb legyen (meg persze imádom ha roskadozik a meggytől). 170 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütöm (kb. 25-30 perc). Ha kihűlt felszeletelem és porcukorral megszórom a tetejét. Persze nehezen tudom megvárni, hogy kihűljön, már langyosan is falok belőle...
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)