2014. október 18., szombat

Muffin alaprecept

Ha alig van időm, de mégis valami édességre vágyom akkor a muffin jut mindig eszembe. Van egy alaprecept, amit bármivel lehet variálni. Most csokit és gránátalmát tettem bele, mivel a sajttortámhoz nem használtam fel az összeset, csoki pedig mindig van itthon. 
Hozzávalók az alaprecepthez,
250 g liszt
3 tk sütőpor
1/2 tk só
105 g cukor
1 tojás
2,5 dl tej
0,6 dl olaj

Adj hozzá tetszés szerint csokit, gyümölcsöt, és keverd el lazán. Kb. 200 g-ot vesz fel ezekből ez a mennyiségű tészta.

Elkészítés,
Előmelegítettem a sütőt 200 fokra. 
Egy tálba szitáltam a lisztet, a sót és a sütőport. Egy másik tálban elkevertem a tejet, a tojást és a cukrot, majd utána hozzá adtam az olajat, ezt is elkevertem.Hozzáöntöttem a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és elkevertem, amíg össze nem állt sűrű tésztává.A gránátalmát és az apróra tört csokit (kb.8 kocka)még hozzá tettem és ezt is jól elkevertem. Kivajaztam egy muffin sütőforma tetejét – erre azért van szükség, hogy a megemelkedő muffinokat könnyen ki lehessen venni, ezt nemrég olvastam.:)Beletettem a formába a muffinsütő papírokat. Ebből a mennyiségből 12 darab normál méretű (7 cm-es) muffin lesz.


2014. október 17., péntek

Gránátalmás sajttorta

Manapság már nem csak a fotós, hanem a sütis újságokat is átlapozom a hírlapárusoknál. A napokban így elcsábultam az Édes Élet magazin kapcsán és megvettem, különszám ami csupa tortákkal foglalkozik..hmmm
Ahogy hazaértem, gyorsan át is böngésztem és megakadt a szemem ezen a gránátalmás tortán, mert éppen a hűtőben lapult egy gránátalma. Dupla öröm, hogy sajttorta és sütés nélkül készül el. Ami rossz hír lehet, nekem legalábbis az volt, mert türelmetlen vagyok, hogy egy éjszakára a hűtőben kell hagyni.....a recept szerint elég csak 3-4 órára, de a múltkor egy másik sajtkrémnek nem volt elég ennyi idő.
A krém íze olyan mint a vaníliás krémtúróé, ami a kicsit fanyar gránátalmával nagyon jól párosul.  
Hozzávalók,
(18 cm-s tortaformához)
225 g teljes kiőrlésű keksz
150 g vaj
1 db zselatinlap
1 db citrom kifacsart leve
400 g natúr krémsajt
175 g nádcukor
275 g natúr görög joghurt
2 tk vaníliaaroma
1/2 db citrom reszelt héja
1 db gránátalma magjai
Elkészítés,
A kekszeket egy mozsárban apróra törtem, de nem baj ha marad benne pár nagyobb darab is. A vajat folyósra olvasztottam és a keksszel jól összedolgoztam, majd a tortaforma aljára kanalaztam, jól lenyomkodtam. Hűtőszekrénybe tettem, (a recept szerint elég 3-4 órára) én biztos, ami biztos alapon éjszakára bent hagytam.
A krémhez a zselatinlapot beáztattam a citromlébe, amit 1 tk. hideg vízzel hígítottam. Ezt kb.5 percig hagytam, hogy a zselatinlap megduzzadjon. Addig a krémsajtot a nádcukorral és a joghurttal összekevertem. A megduzzadt zselatinlapot kicsit kinyomkodtam, majd közepes lángon megolvasztottam és a krémsajtos keverékbe öntöttem. A citromot belereszeltem és a vaníliaaromát belekanalaztam a krémbe. A hűtőből kivett kekszalapra kanalaztam a krémet és egy éjszakára a hűtőbe tettem. Ezután óvatosan eltávolítottam a tortakarimát és a gránátalmamagokkal megszórva tálaltam. 
Gyönyörűen fotózható... :)



2014. október 11., szombat

Gomb keksz

Szerintem a linzer a legjobb cookie a világon! Egyszerű, isteni finom, bármivel variálható, bármilyen alkalomra aktualizálható. Én most egy baráti összejövetelre sütöttem, de sütöttem már csak azért is, hogy magamat szórakoztassam. Most ismét gombok készültek, karácsonyra majd lesz mézikés vagy angyalkás, vagy valami hasonló. 
Hozzávalók, 
300 g liszt
200 g margarin
100 g porcukor
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja
Elkészítés,
A lisztet,a porcukrot és a margarint összemorzsoljuk, majd a tojással és a citromhéjjal jól összegyúrjuk. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
7-8 mm vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán és kiszaggatjuk őket. Én egy nagyobb és egy kisebb pohárral szaggattam, formáztam, hogy gombok legyenek. A nagy pohárral kiszaggattam a tésztát, a kisebbel egy mélyedést csináltam, vigyázva, hogy ne nyomjam rá nagyon, majdd szívószállal lyukakat készítettem.
Nemrég azt olvastam,hogy a kiszaggatott formák akkor lesznek szép, éles, formatartóak, ha még kiszaggatva is visszatesszük egy 15 percre a hűtőbe (ezt én most nem tettem meg).Ez kicsit lassítja a sütési folyamatot, de szerintem megéri, nincs több felismerhetetlenségig terült amorf keksz!
180 fokos sütőben 12 percig sütjük.



2014. október 10., péntek

Chocolate Guinness Cake

Szeretem a sört...igen, nő létemre szeretem. A meleg nyári estéken nincs is jobb mint egy pohár, jéghideg sör. Bár most, hogy már ősz van nem jut eszembe, hogy igyak és az igazság az, hogy a világos sört szeretem, ezt a Guinnesst még nem is kóstoltam, pláne nem sütiben. De mivel maradt egy doboz mascarpone krémem és közelgett a lejárati idő, a kezembe akadt Nigella receptje. A sütinek fura kinézete van, mert a tészta színe olyan mint ha elégett volna és sütés közben az illata is hasonló, jó párszor ránéztem amíg a sütőben volt, hogy biztos szénné égett már. De egyáltalán nem lett semmi baja. Kicsit ragacsos a tésztája és a sütési idő után, miközben hűtöttem összement (amit csak azért sajnáltam, mert annyira szépen feljött, hogy még a kerek sütőformából is kikacsintott). AAz íze azonban kárpótolt mindenért. Mivel elég könnyű és gyors süti biztosan többször is meg fogom kóstolni. A képekkel most nem vagyok megelégedve, sajnos türelmetlen nőszemély vagyok, így még langyos volt amikor a tejszínhabos krém a tetejére került, ez rontja az összképet. 
Íme a recept:
Hozzávalók: 

a tésztához, 
  • 250 ml  Guinness
  • 250 g vaj
  • 75 kakaópor
  • 400 porcukor
  • 142 ml tejföl
  • nagy tojás
  • evőkanál vaníliaaroma
  • 275 sima liszt
  • 2 ½ teáskanál szódabikarbóna

a krémhez,
  • 300 g krémsajt (én mascarpone-t használtam)
  • 150 porcukor
  • 125 ml habtejszín 
Elkészítés,
A sört egy mélyebb fazékba öntöttem, a vaníliaaromával, a kockára vágott vajjal és cukorral együtt. Addig melegítettem, amíg a vaj szépen el nem olvadt. Ezután elzártam a gázt alatta és beleszitáltam a kakaóport. Jól elkevertem ezt is. Majd felvertem a tojást, beleöntöttem a tejfölbe, ezt a keveréket is a sörös masszához vegyítettem. Végül belekevertem a szódabikarbónával elkevert lisztet.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra és a kivajazott 23 cm-s kerek tortaformába beleöntöttem a tésztát. 50 percig sütöttem, vagyis inkább tűpróbáig. Kihűtöttem!

A habtejszínt kemény habbá vertem, belekevertem a porcukrot és a krémsajtot, majd a torta tetejére halmoztam.