2014. július 26., szombat

Nyári sajttorta, szederrel

Pár évvel ezelőtt kaptam egy tő szeder bokrot, azóta évről-évre egyre több termést hoz, aminek persze nagyon örülök. Így minden évben valami új szedres sütireceptet próbálok ki ilyenkor júliusban. Idén a sajttortára esett a választásom. Az eredeti recept szerint ezt egy 18 cm-s tortaformában kell megcsinálni, én így is tettem, de a folyamat vége felé már kinőttem, így nem teljesen lett tortaformája, a következőt biztosan egy kicsit nagyobb formában fogom készíteni. :)
Hozzávalók:

az alaphoz,
15 dkg keksz (összetörve vagy darálva)
 5 dkg olvasztott vaj

a krémhez,
30 dkg krémsajt
25 dkg ricotta
 4 dl zsíros tejszín (én Hulalát használtam)
 3 evőkanál cukor
 1 citrom reszelt héja

25 dkg fekete szeder

a díszítéshez
egy-két marék fekete szeder
erdei gyümölcs lekvár




Az alaphoz a kekszet nagyon apróra töröm, morzsolom és összekeverem az 5 dkg megolvasztott vajjal. 18 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelek ki és a kekszes vajat az aljára nyomkodom. Amíg a krémet elkészítem hűtőbe teszem a tepsit.


A krémhez a krémsajtot összekeverem a ricottával, a cukorral és a citrom lereszelt héjával.
A tejszínhabot külön tálban verem kemény habbá, majd óvatosan a krémsajtos ricottához keverem.
A gyümölcsöket botmixerrel összepürésítem és a krém felét elkeverem vele. Ezt a színes masszát töltöm először a tortaformába.
Újra a hűtőbe teszem kb. fél órára hűlni, majd a krém másik felét is a tortára helyezem, spatulával elegyengetem.
5-6 órát hűljön, de legjobb esetben egy egész éjszakát!

Tetejére erdei gyümölcsös lekvárral forralok össze egy maréknyi fekete áfonyát és szedret és ezzel a szósszal valamint friss gyümölcsökkel díszítem a tortámat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése