Ez a pite vendégségbe készült, de sajnos úgy jártam vele, mint a mesében, hogy vittem is ajándékot meg nem is. A süti az indulás előtt pár perccel készült el, egy gyors fotó és már raktam is be a műanyag tortatartóba...nem kellett volna. Ugyanis a hő hatására eldeformálódott és annak a lépcsőjén landolt akihez vittem. Pici maradt a doboz alján, innen tudom, hogy finom volt, mert mire feltakarítottam a lépcsőt a házigazdák kiskanállal eltüntették a maradványokat a doboz aljáról. :)
Hozzávalók:
a tésztához, (pate a foncer, vagy flantészta)
25 dkg liszt
12,5 dkg puha vaj, kis kockákra felvágva
1 tojás
1 evőkanál kristálycukor
fél teáskanál só
0,4 dl hideg víz
a sárgakrémhez,
6 tojássárgája
12,5 dkg kristálycukor
4 dkg liszt
5 dl tej
1 csomag vanillincukor (vagy 1 vaníliarúd)
a szilvatöltelékhez,
50 dkg szilva
2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
2 dl vörösbor
A tészta hozzávalóit a víz kivételével összemorzsoljuk, majd a vizet hozzátéve sima tésztát gyúrunk belőle. Felhasználásig a hűtőbe tesszük letakarva. Egyébként egy teljes napra is hűtőbe tehetjük.
A sárgakrémhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, belekeverjük a lisztet és felengedjük a tejjel, csomómentesre keverjük. Feltesszük egészen kicsi lángra és állandó keverés mellett besűrítjük. Kevés porcukrot szórva rá (nem bőrösödik be) hagyjuk kihűlni.
A szilvatöltelékhez a szilvákat kimagozzuk és négyfelé vágjuk. Megszórjuk a cukorral és a fűszerekkel, majd felöntjük a vörösborral és kb. 15 perc alatt puhára főzzük, közben a leve is besűrűsödik.
A tésztából egy keveset lecsípünk, a többi tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagságúra és kör formát formázunk belőle. 1 nagy piteformát (26 cm) kibélelünk vele, és az alját villával megszurkáljuk.
A sárgakrémet egyenlő arányban, egyenletesen elosztjuk a tésztán. Ezután kanál segítségével a kihűlt szilvát a sárgakrémre kanalazzuk. Ne tegyük teljesen tele, mert kifolyik sütés közben.
A maradék tésztát kinyújtjuk és egy műanyag rácsozó segítségével berácsozzuk (mivel nekem 2 cm-el nagyobb volt a piteformám, így nem tudtam sok tésztát lecsípni, ezért nem lett olyan szép rácsos a teteje, rácsozó nélkül készült), majd rátesszük a szilva tetejére és körben levágjuk a felesleget.
Előmelegített sütőbe tesszük be sülni, 170 fokra, kb 30-35 percre.
Majd kivesszük, tetejét kevés porcukorral megszórjuk.
(És nem rakjuk rögtön műanyag tortaformába... :))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése