Hozzávalók:
a tésztához, (8 darab tartelett-hez)
10 dkg vaj
20 dkg liszt
2 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3-4 ek hideg víz
2 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3-4 ek hideg víz
a krémhez,
2 dl habtejszín
1 csomag (25 dkg) szobahőmérsékletű gesztenyepüré
1 tábla (9-10 dkg) étcsokoládé
1,5 ek cukor
1,5 tk étkezési keményítő
1 csomag (25 dkg) szobahőmérsékletű gesztenyepüré
1 tábla (9-10 dkg) étcsokoládé
1,5 ek cukor
1,5 tk étkezési keményítő
1 tk rumaroma
Elkészítés:
Először a krémhez forráspontig hevítem a tejszínt a cukorral, aztán alacsony hőfokon beletöröm és folyamatosan kevergetve beleolvasztom a csokoládét, majd egy habverő segítségével a gesztenyemasszát és a keményítőt is belekeverem. Elzárom a tüzet alatta, majd közben olykor megkeverve hagyom kihűlni. Utána hűtőbe teszem.
A tésztához a hideg darabokra vágott vajat elmorzsolom a cukorral elkevert liszttel. A vizet apránként hozzáadva összegyúrom az aránylag kemény tésztát, majd fóliába csomagolva legalább 20 percre hűtőbe teszem.
A tésztából vett diónyi darabokat enyhén lisztezett felületen vékony (3-4 mm) korongokká nyújtom, majd alaposan belenyomkodom a tartelette formákba - a peremnél a felesleges tésztát levágom, villával 8-10 helyen megszurkálom (az oldal és alap illeszkedésénél is), hogy a tészta ne púposodjon fel.
Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm a kosarakat (a formákból egyszerűen kiemelhetőek), majd hagyom őket kihűlni.
Ha a krém kellő képen lehűlt és megszilárdult egyszerűen a kosarakba töltöm, esetleg formáznom.
Díszíthetjük reszelt fehér csokival vagy gyümölccsel, esetleg tejszínhabbal. Hideg helyen tároljuk fogyasztásig! Érdemes dupla adagot készíteni, mert gyorsan elfogy!
Először a krémhez forráspontig hevítem a tejszínt a cukorral, aztán alacsony hőfokon beletöröm és folyamatosan kevergetve beleolvasztom a csokoládét, majd egy habverő segítségével a gesztenyemasszát és a keményítőt is belekeverem. Elzárom a tüzet alatta, majd közben olykor megkeverve hagyom kihűlni. Utána hűtőbe teszem.
A tésztához a hideg darabokra vágott vajat elmorzsolom a cukorral elkevert liszttel. A vizet apránként hozzáadva összegyúrom az aránylag kemény tésztát, majd fóliába csomagolva legalább 20 percre hűtőbe teszem.
A tésztából vett diónyi darabokat enyhén lisztezett felületen vékony (3-4 mm) korongokká nyújtom, majd alaposan belenyomkodom a tartelette formákba - a peremnél a felesleges tésztát levágom, villával 8-10 helyen megszurkálom (az oldal és alap illeszkedésénél is), hogy a tészta ne púposodjon fel.
Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm a kosarakat (a formákból egyszerűen kiemelhetőek), majd hagyom őket kihűlni.
Ha a krém kellő képen lehűlt és megszilárdult egyszerűen a kosarakba töltöm, esetleg formáznom.
Díszíthetjük reszelt fehér csokival vagy gyümölccsel, esetleg tejszínhabbal. Hideg helyen tároljuk fogyasztásig! Érdemes dupla adagot készíteni, mert gyorsan elfogy!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése